Ook freelancers & VA’s dragen de gevolgen van het Corona virus. Wat nu?

Het wordt steeds duidelijker dat het Covid-19 virus zware gevolgen zal hebben voor onze economie. Events worden afgelast, boekingen in hotels & restaurants lopen terug, enzovoort. Dat zijn slechts de zichtbare feiten.

Er zijn ook minder zichtbare slachtoffers: o.a. zij die een ondersteunende functie bieden aan de getroffen bedrijven. En dat zijn vaak freelancers of VA’s.

Maatregelen

Of je nu wil of niet, er worden verregaande maatregelen genomen vanuit de overheid, die men moet respecteren. Dat is nu eenmaal zo, daar kunnen we niet rond. De maatregelen die je zelf kan nemen – om niet ziek te worden – daarmee slaan ze je ook rond de oren. Het is raadzaam om die goed op te volgen.

Freelancers & VA’s hebben het voordeel dat ze zich makkelijk(er) kunnen organiseren om volledig van thuis te werken. Dus dat is alvast een groot voordeel. Hierdoor kunnen we wel gewoon blijven werken en lopen we minder risico om ziek te worden.

Economische terugval

Omdat de economie toch wel deels stilvalt, zullen wij freelancers & VA’s, hiervan ook nog de gevolgen van ondervinden. Enerzijds is er minder werk, anderzijds zullen heel wat bedrijven te maken krijgen met financiële uitdagingen. Je kan je er dus maar best op voorbereiden en maatregelen nemen.

Zorg voor een spaarpotje

Niet alleen voor in tijden van crisis, maar ook in meer normale omstandigheden is het raadzaam om een spaarpotje te hebben. Een budget voor ‘in geval van nood’.

Open gewoon een extra bankrekening en schrijf daar systematisch elke maand een bedrag op over. Maak er een gewoonte van om de inkomende btw meteen op die rekening door te storten. En liefst ook een 30% van het netto bedrag (dat is handig voor je belastingen). Bekijk even hoeveel extra/uitzonderlijke kosten je vorig jaar had en stort ook dat bedrag maandelijks op die aparte rekening.

Het voordeel hiervan is dat je steevast een spaarcentje opzij hebt staan voor ‘in geval van nood’. Daarnaast is het bedrag op je primaire zichtrekening is minder hoog. Zo kom je mogelijk minder in verleiding om ondoordachte uitgaven te doen.

Werk aan je eigen bedrijf

Heb je (tijdelijk) wat minder werk? Dat is ideaal om even wat ‘aan’ je eigen business te werken. In drukke tijdens schiet er dat immers makkelijk over.

Dus:

  • sta nog eens even stil bij je missie. Klopt het nog wel met je gevoel? Ben je nog met de juiste zaken bezig?
  • werk je administratie wat bij. Je boekhouder heeft ongetwijfeld nog wel een lijstje met ontbrekende factuurtjes of bonnetjes die je moet aanleveren.
  • kijk eens naar je kostenstructuur. Welke kosten kunnen geschrapt of verminderd worden?
  • werk aan je marketing. Ideaal moment om een BLOG te schrijven, je website bij te werken of je contentplan verder in te vullen.

Bewaar de rust

Angst is een slechte raadgever! Bewaar dus de rust.

Heb je het even minder druk en staat alles van je eigen bedrijfje op punt? Ideaal om wat me-time te nemen. Want na een kalme periode volgt steeds weer een drukke.

Ben je zelf getroffen voor het Corona virus? Weet dat je als zelfstandige nu ook recht hebt op een ziekteuitkering. Neem even contact op met je ziekenfonds. Zij kunnen je hierover perfect informeren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top