fbpx

Mag mijn werknemer ook als onderaannemer werken voor mijn bedrijf?

Stel, je bent als bediende tewerk gesteld in een bedrijf. Je werkgever kan (tijdelijk) extra hulp gebruiken. Hij zou jou – als freelancer – willen inschakelen.

Helaas

Het is helaas niet mogelijk dat een werknemer als onderaannemer dezelfde of soortgelijke prestaties uitvoert voor een bedrijf dan degene die men als werknemer uitvoert.

Duidelijke wetgeving

De wet bepaalt dat bijkomende dienstprestaties die in uitvoering van een aannemingsovereenkomst worden uitgevoerd, worden geacht te zijn uitgevoerd op basis van een arbeidsovereenkomst zonder dat het bewijs van een tegendeel kan worden geleverd, wanneer diegene die de diensten uitvoert en diegene voor wie hij die uitvoert, verbonden zijn door een arbeidsovereenkomst voor het uitvoeren van gelijkaardige prestaties.

Het gaat hier om een onweerlegbaar wettelijk vermoeden.

Indien het gaat om een totaal andere activiteit, bestaat er nog geen onweerlegbaar vermoeden. Stel je bent secretaresse van een bedrijf en je gaat op zelfstandige basis reclamefoto’s maken, mag het in principe wel. Doch is het altijd opletten omdat er geen ondergeschiktheid mag bestaan.

Bij twijfel, contacteer steeds even een juridisch adviseur. Het kan je veel geld en miserie besparen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *