Voorkom onaangename verrassingen

Tijden zoals een Coronacrisis, zijn ontzettend spannend! Niet alleen voor onze gezondheid, maar zeker ook financieel. Je business - en dus je inkomsten - vallen plots stil. Dat heeft een enorme impact.

Maar er hoeft niet eens zo'n grote crisis uit te breken om in de problemen te komen. Breek je een arm en kan je daardoor tijdelijk niet werken? Word je ziek? Of worstel je met een burn-out? Allemaal zaken die ons allen kunnen overkomen. Je kan er dus maar best op voorbereid zijn!

Leef de inhoud van je ‘schuif’ niet op!*

Heel wat zelfstandigen leven ‘vanuit hun schuif’. Ze geven met andere woorden uit wat ze ontvangen. Dit leidt vroeg of laat tot ernstige financiële problemen! Hoe kan je dergelijke toestanden voorkomen?

Open een BTW-rekening

Terwijl je druk-druk bezig bent met je job, ben je je niet altijd bewust van je uitgaven. Open daarom een tweede bankrekening en zet daar telkens de ontvangen btw-bedragen op. Om voldoende reserve te hebben voor je belastingen zet je er ook 35 % van je inkomsten op. Zo heb je een betere kijk op je besteedbare budget. Je leeft automatisch wat voorzichtiger en loopt minder risico op fiscale of financiële verrassingen.

Een verwittigd freelancer of VA is er 10 waard!

Informeer bij je sociaal secretariaat hoeveel sociale zekerheid je best vooraf betaalt. Ik zweer je, deze tip is goud waard! Want doe je dat niet, dan loop je het risico om bij de herziening van je inkomsten na 3 jaar heel veel te moeten bijbetalen. Pijnlijk, ontmoedigend en dus absoluut te vermijden!

En oh ja...

een BTW-rekening is op termijn ook een extra spaarpotje. Van al je professionele aankopen kan je zelf immers de BTW in mindering brengen. 

 

* Deze tip komt uit het boek "101 Tips voor een succesvolle business als Virtual Assistant".

Scroll naar top