Omschrijf je ideale klant

Omschrijf je ideale klant

“Mijn ideale klant…? Een klant is toch een klant?” zal je nu misschien denken. Klopt. Maar niet iederéén is per definitie een goede klant voor jou, als persoon.

Het moet klikken

Een ideale klant is iemand met wie je volledig op dezelfde golflengte zit. Bij wie je onmiddellijk een goed gevoel hebt. Iemand die denkt en handelt zoals jij.

Net zoals in het privéleven klikt het ook in de business helaas niet met sommige mensen. Misschien omdat je een totaal andere persoonlijkheid hebt… Of omdat jullie aanpak mijlenver uit elkaar ligt… Dat zijn dus niet de klanten naar wie jíj op zoek bent.

Eens moeilijk, altijd moeilijk

Probeer nooit iemand die niet achter jouw visie en aanpak staat te overtuigen. Want mocht het dan toch tot een samenwerking komen, dan loopt die gegarandeerd stroef, vergt die heel veel moeite en komen er vroeg of laat toch problemen.

Ken jouw ideale klant

Wie jouw ideale klant is, hangt natuurlijk in grote mate af van de diensten die jij aanbiedt. Maar toch is het verstandig eens na te gaan wat jij belangrijk vindt aan een klant. Hoe is hij in de omgang? Komt hij zijn afspraken na? Welke waarden draagt hij uit?... Hoe beter jij je ideale klant kan omschrijven, hoe makkelijker het later wordt om hem succesvol te benaderen.

Maak er regelmatig werk van om even af te toetsen of de klanten waarvoor je werkt, nog wel steeds je ideale klanten zijn.

 

* deze tip komt uit het boek '101 Tips voor een succesvolle business als Virtual Assistant'.

Scroll naar top