Ga samenwerken, maar wees voorzichtig met doorverwijzen

De kracht zit hem in samenwerken! Je kan immers niet alles alleen. Omring je dus door kwalitatieve freelancers & VA's waarmee je kan samenwerken. Ofwel voor je eigen business, ofwel voor je klanten.

BFFVA is natuurlijk dé ideale plek om de verbinding te maken tussen collega's. Kijk dus zeker eens op Workplace waar je de andere leden van BFFVA kan terugvinden (binnenkort is er nog een ander platform waar je elkaar nóg makkelijker kan terugvinden en verbinding mee kan maken).

Soms moet je doorverwijzen. Maar wees voorzichtig!*

Als freelancer of VA kan je niet alles even goed of graag doen. Of misschien heb je gewoon niet de tijd voor een taak met een krappe deadline… Daarom is het soms aangewezen om je klant voor een opdracht door te verwijzen naar een collega VA, een freelancer of een bedrijf.

Pik een graantje mee

Wanneer jij je collega een job bezorgt, mag daar uiteraard wel iets tegenover staan. Jij zorgt er immers voor dat hij of zij, zonder enige prospectie, zomaar een job aangeboden krijgt. Reken daar dus zeker een commissie voor.

Blijf als partij afzijdig

Het lijkt misschien verleidelijk om een collega in te schakelen als onderaannemer en zelf aan je klant te factureren. Zo kan je een leuke commissie aanrekenen zonder de andere partijen te vertellen hoeveel precies.

Maar deze werkwijze houdt ook risico’s in. De klant krijgt van jóu een factuur, waardoor jíj juridisch aansprakelijk bent. Stel bijvoorbeeld dat hij niet tevreden is over de opdracht – of in het ergste geval zijn factuur niet betaalt - dan draai jij op voor de kosten…

Spreek een commissie af

Het is dus veel verstandiger een commissie af te spreken met de collega aan wie je het werk uitbesteedt. Werk best met een percentage (5 à 10%) , dan staat de commissie altijd in verhouding tot de omzet van de opdracht.

En oh ja...

Goede afspraken maken goede vrienden. Spreek dus VOORAF duidelijk af welke commissie jij zal krijgen. Je collega kan dat percentage dan doorrekenen in zijn offerte.

 

* Deze tip komt uit het boek "101 Tips voor een succesvolle business als Virtual Assistant".

Scroll naar top