fbpx

Het belang van Algemene Voorwaarden

Het belang van juiste Algemene Voorwaarden wordt vaak onderschat. Ik merk zelfs dat lang niet iedereen Algemene Voorwaarden meestuurt met zijn factuur.

Is dat dan niet verplicht?

In principe is het niet wettelijk verplicht, maar het is wel superhandig om ze te hebben. In je Algemene Voorwaarden worden jouw verkoopsvoorwaarden weergeven, wat jouw leverings- en betalingscondities zijn, enzovoort.  Klanten weten dus via de Algemene Voorwaarden wat hun rechten en plichten zijn ten opzichte van jou.

Algemene Voorwaarden worden alleen maar gebruikt wanneer er discussie ontstaat. Je kan er op terugvallen wanneer je klant bijvoorbeeld weigert te betalen. Zeker op zo’n moment zal je blij zijn dat je Algemene Voorwaarden hebt.

Maar ze moeten wel correct zijn!

Algemene Voorwaarden dienen aan een aantal verplichtingen voldoen:

Informatieplicht:

Je moet aan je klant je Algemeen Voorwaarden bekend maken voor je de verkoop met hem sluit. Het meest handige is om deze met de offerte mee te sturen. Dan heeft de klant de kans om de Algemene Voorwaarden door te lezen.

Sowieso moet je ze meesturen met je factuur. Wanneer je klant je factuur niet tijdig wordt geprotesteerd, betekent dit dat hij zich automatisch akkoord verklaard met de Algemene Voorwaarden.

Het is ook handig (en bij een webshop verplicht) om de Algemene Voorwaarden op je website te zetten. Je kan dan daar ook ten allen tijde naar verwijzen.

Duidelijkheid:

Je Algemene Voorwaarden moeten duidelijk zijn: duidelijk leesbaar, maar ook duidelijke taal. En ze mogen ook niet voor verwarring zorgen.

Redelijkheid en evenwichtigheid

Wanneer je een schadevergoeding of nalatigheidsintresten vermeldt in je Algemene Voorwaarden, moeten die redelijk zijn. Stel dat het tot een gerechtelijke procedure komt, zou de rechter je Algemene Voorwaarden nietig kunnen verklaren wanneer deze bedragen buitensporig zijn.

Opgelet bij webshops

Wanneer je een webshop hebt, zijn er specifieke wettelijke bepalingen die je moet vermelden.

Het belang van Algemene Voorwaarden bij incasso

Wanneer je een incassobureau moet inschakelen voor het incasseren van je factuur, zijn je Algemene Voorwaarden erg belangrijk!

Laat je Algemene Voorwaarden nalezen door een deskundige!

Algemene Voorwaarden opstellen is eigenlijk specialistenwerk! Laat dat dan ook doen door iemand die daar kaas van heeft gegeten.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *