Freelancers & dumpingprijzen, de harde realiteit

Op 15 september organiseert BFFVA voor zijn leden een Online Mastermind rond prijszetting. Robin Cuypers van STREVER geeft concrete en praktische tips over wat een correcte uurprijs is voor freelancers of Virtual Assistants. Een Mastermind die niets te vroeg komt.

Schrijnend lage tarieven

Ik sta heel vaak versteld hoe weinig freelancers of VA’s vragen voor hun diensten. Tarieven van € 20,00 of € 25,00 / uur zijn helaas geen uitzondering.

Wanneer je dan weet dat je van die uurprijs al je vaste kosten moet betalen, moet instaan voor je eigen sociale zekerheid, aan pensioensparen moet doen… dan hoef je geen rekenwonder te zijn om te weten dat dat nooit lukt met zo’n tarief.

Tussenpersonen

De laatste jaren schieten de bedrijven die opdrachten regelen voor freelancers, als onkruid uit de grond. Zij doen prospectie voor nieuwe klanten en plaatsen dan de freelancer of VA bij de klant en nemen daarop een commissie. Of, bedrijven bieden een totaalservice aan aan hun klanten en doen voor de uitvoering daarvan beroep op freelancers. Zoals bijvoorbeeld een marketingbureau dat projecten aanneemt van A tot Z en een team van freelancers inschakelt om alles tot een goed einde te brengen.

Op zich is daar niets mis mee! In tegendeel zelfs. Want niet elke freelancer of VA is immers even sterk in zichzelf ‘verkopen’ maar kan wel een krak zijn in zijn vak.

Het wordt wél een probleem wanneer deze ‘tussenpersonen’ een veelvoud vragen van het uurtarief dat zij aan de freelancers of VA’s betalen. Het zou het eerste bedrijf niet zijn waarvan ik weet dat ze de freelancer € 25,00/uur betalen en diezelfde freelancer doorrekenen aan de klant voor € 75,00/uur.

Kom op voor je eigenwaarde of je eigen waarde

Wanneer een klant bereid is om € 75,00 / uur te betalen voor de diensten die jij levert en jij krijgt er € 25,00 / uur voor, dan wordt het hoog tijd om jezelf af te vragen hoeveel je eigenlijk waard bent. En dat bedoel ik dan zowel in ‘eigenwaarde’ als in ‘eigen waarde’ (of in euro’s).

Hoog tijd voor verandering!

Het is belangrijk om een correcte prijs te vragen en te krijgen voor de diensten die jij levert. Afhankelijk van het type dienstverlening kan de prijs uiteraard variëren. Maar dat de prijs correct moet zijn, is een feit.

Het is o.a. de missie van BFFVA om freelancers en VA’s te helpen enerzijds een juiste prijs te berekenen, anderzijds ook te leren de prijs te vragen en op te komen voor zichzelf.

Tevens ijveren we met de beroepsfederatie ervoor dat opdrachtgevers (hetzij bedrijven, hetzij tussenpersonen) een correcte prijs gaan betalen aan de freelancers. Veel te vaak worden freelancers ‘gebruikt’ als goedkope werkkrachten.

Neem jezelf ernstig en ga niet plat op je buik voor een klant. Je bent immers veel meer waard dan dat!

 

2 reacties op “Freelancers & dumpingprijzen, de harde realiteit”

 1. Terecht beschreven.
  Door de recente situatie zie ik heel veel zogenaamde “gratis” verhalen om klanten aan te trekken.
  Maar zoals Dimitri Verhoye het zegt: “Wat komt er na gratis?”
  Werken voor 20€ is simpelweg niet haalbaar. Als Freelancer sta je in voor zoveel zaken dat je niet genoeg uren in de dag hebt om genoeg te “verdienen”.
  Jij bent een waardevol persoon, laat je niet leiden door wat anderen doen. Zet jou prijs, wat heb jij nodig? Kijk naar je kosten, allemaal, per maand verdeelt.
  Reken uit wat je nodig hebt om break-even te draaien. Dan zet je het minimum dat jij nodig hebt en doe je het X2, Ja, X2 Want dat ben je tenminste waard.
  Als een klant dat niet wil betalen, is het dan wel een klant die jij wil? Als een klant jou niet naar waarde kan schatten, is dat wel de omgeving waar je in wil werken?
  Don’t cut yourself short!

 2. Goed dat jullie deze problematiek aankaarten en er een seminar over organiseren, want dit blijft voor veel freelancers een heikel punt. Geloof inderdaad in jezelf en kies voor de juiste klanten. Dat duurt uiteindelijk het langst!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Scroll naar top